Vanlige tannproblemer: Årsaker, symptomer og behandlinger

31 mai 2023
Eivind Øi

God tannhelse er essensielt for vår generelle velvære, men dessverre kan vi oppleve ulike tannproblemer i løpet av livet. Disse problemene kan være smertefulle og påvirke vår evne til å bite, tygge og snakke ordentlig. I denne artikkelen vil vi se nærmere på noen vanlige tannproblemer, deres årsaker, symptomer og tilgjengelige behandlinger.

Karies

Karies, også kjent som tannråte, er en av de vanligste tannproblemene. Det oppstår når bakterier i munnen omdanner sukker og karbohydrater til syrer som angriper tannemaljen. Dette fører til hull i tennene og kan forårsake smerte og følsomhet.

Symptomer: Smerter, følsomhet overfor varme og kalde matvarer, mørke flekker på tennene.

Behandlinger: Fyllinger, rotfyllinger eller tannkroner, avhengig av alvorlighetsgraden.

Tannkjøttsykdom

Tannkjøttsykdom, også kjent som periodontal sykdom, er en betennelse i tannkjøttet som kan føre til skade på tannkjøttet og til og med benet som støtter tennene. Det begynner vanligvis med tannkjøttbetennelse, også kjent som gingivitt, som kan utvikle seg til mer alvorlige stadier hvis det ikke behandles.

Symptomer: Rødt, hovent og ømt tannkjøtt, blødende tannkjøtt under tannpussing eller tanntrådbruk, dårlig ånde, tannløshet.

Behandlinger: Profesjonell tannrengjøring, skaling og rotplaning, antibiotikabehandling, kirurgi i mer alvorlige tilfeller.

image

Tanntraumer

Tanntraumer kan oppstå som et resultat av ulykker, idrettsskader eller fall. Dette kan føre til skader som sprekker eller mister en tann, eller forskyvning av tennene. Tanntraumer krever umiddelbar oppmerksomhet for å bevare tannens helse.

Symptomer: Avskallet emalje, knust eller løs tann, smerte, blødning.

Behandlinger: Tannreparasjon eller erstatning, rotkanalbehandling, bruk av tannbeskyttere under idrettsaktiviteter.

Tannutviklingsproblemer

Noen ganger kan tennene utvikle seg unormalt, enten på grunn av genetiske faktorer eller miljømessige påvirkninger. Dette kan inkludere feiljusterte tenner, overbitt, underbitt eller tannfeilstillinger.

Symptomer: Ujevn tannstilling, problemer med biting eller tygging, estetiske bekymringer.

Behandlinger: Tannregulering (både tradisjonell og usynlig), tannuttrekning i noen tilfeller, kjevekirurgi i mer alvorlige tilfeller.

Tannmisfarging

Tannmisfarging kan oppstå på grunn av aldring, mat og drikkevaner som røyking, kaffe, te eller rødvin, eller visse medisiner. Dette kan føre til misfargede tenner som påvirker smilets estetikk.

Symptomer: Misfargede tenner, gulfarget eller mørkere emalje.

Behandlinger: Tannbleking, bruk av tannkroner eller tannfasetter for å forbedre utseendet på tennene.

Finn din porsgrunn tannklinikk her

Flere nyheter