Mål din egen alkoholpromille

13 januar 2022
Maria Laugesen

editorial

De fleste kjenner situasjonen der du har vært på middag med vennene, fått et par øl eller glass vin, og etterpå skal ha bilen hjem. Men hvordan vet du om din promille egentlig er for høy? Det kan du få svar på men et alkometer som du helt selv kan bruke.

Test deg selv med alkometer

Selvom man kanskje kjenner alkometere – eller promillemålere – best fra profesjonell bruk, så kan de altså også kjøpes og brukes av private uten problemer. Det kan for eksempel være veldig smart dersom du vil teste din egen promille før du kjører bil. I Norge er det nemlig ulovlig å kjøre med en promille over 0,2, og det er lett å bli i tvil.

Med en alkometer test blåser du luft inn i apparatet, og i løpet av bare 10 sekunder kan den fortelle deg din promille med stor presisjon og pålitelighet. Det avhenger selvfølgelig av modellen hvor brukervennlig og nøyaktig den er, men de beste på markedet gir deg over 95% sikkerhet.

De tar ikke opp mye plass og veier bare rundt 200g, så den er enkel å ha med seg i sekken eller jakkelommen.

image

Bruk fornuften

Et alkometer kan du bruke når du skal kjøre etter en middag med litt alkohol, eller dagen etter en fest hvis du er i tvil om promillen er lav nok. Det er dog viktig å understreke at du aldri bør kjøre hvis du føler deg påvirket av alkohol, uansett om promillen er lav nok. Vi påvirkes alle forskjellig, og selvom grensen er 0,2, så er det ikke nødvendigvis alltid smart å kjøre med en promille på 0,1 heller.

Bruk derfor ditt alkometer som en veiledning hvis du føler deg klar og frisk, men husk alltid at fornuften og din egen magefornemmelse er like viktig selvom promillen er under den tillatte grensen. 

Flere nyheter